16 Nisan 2007 Pazartesi

KOPRULER ve RUZGAR

Boğaziçi Köprüsü'nün kopan halatı biraz geç de olsa köprülerin güvenliği tartışmalarını gündeme getirdi. 30 yıldır karayolu taşımacaılığı dışında bir alternatif üretemeyen yerel yönetim ve merkezi hükümet panikte. Peki Dünyada bu durumlarda nasıl önlemler alınıyor? Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu yazdı...
31.01.2004- İTÜ Afet Yönetim Merkezi'nden Prof. Dr.Mikdat Kadıoğlu Boğaziçi Köprüsü'nün güvenliği hakkındaki tartışmalar arasında, Dünya'daki benzer durumlardan örnekler sunuyor:
"Asma köprüler gibi yüksek yerlerde ve boğaz gibi bir topoğrafyada kanalize olmuş rüzgarlar yer seviyesinden çok daha kuvvetli esebilmekte ve araçlar üzerinde olumsuz bir şekilde etkili olabilmektedir. Bunun için gelişmiş ülkelerdeki asma köprülerde trafik akyşı rüzgar şiddetine göre düzenlenir. Örneğin, Boğaziçi Köprüsünün kardeşi sayılan İngiltere'deki Severn Köprüsünün işletilmesinde şu kriterlere dikkat edilmektedir:
Rüzgar hızı ve Alınan Önlemler:
15 m/s (54 km/saat):
Rüzgaryn estiği yöne göre, köprüde hız kısıtlamasına gidilir
17.5 m/s (64 km/saat): Trafik akışı her yönde tek şerit olarak düzenlenir
20 m/s (72 km/saat): Köprü yüksek araç trafiğine kapatılır
25 m/s (90 km/saat): Köprüdeki rüzgar hızı 27.5 m/s'yi aşma ihtimali varsa köprü trafiğe kapatılır.
35 m/s (126 km/saat): Rüzgarın veya rüzgar hamlesinin bu değeri gözlendiği an köprü anında ve tümüyle trafiğe kapatılır.

Rüzgar nedeniyle rezonansa giren Tacoma Köprüsü'nün sonu
Değişen ve gelişen ülkemizin mevzuatında Meteoroloji Mühendisliğine de gerektiği şekilde yer verilmesi durumunda, Karayollary vb kurumlarimiz yağışın yeri, zamanı ve miktarını vermek yerine sadece genel ve muğlak ifadeler içeren (artık her meteoroloji meraklısının internetteki yabancı kaynaklardan temin edebildiği) hava durumu raporlarıyla yetinmeyip, meteoroloji bilgi ve teknolojisinden gercek anlamda yararlanabilir... Meteorolojik problemlerimizin çözümünde meteoroloji uzmanlığı ve teknolojisinin de gerçek anlamda kullanıldığınu görebilmek dileği ile..."

Kaynak:yapiworld.com

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa