4 Nisan 2007 Çarşamba

KABUK TIPI EGRISEL FORMLU ÇATILAR

Şed ve monitör çatı sistemleri, belirli lineer düzlemlerin çeşitli düzenlerde bir araya gelmesiyle oluşturulmaktadırlar. Oysa kabuk tipi eğrilikli örtü sistemlerinde, örtüyü oluşturan düzlem birimleri lineer değildirler. Bütün örtü sistemi boyunca bir süreklilik vardır. Bu nedenle diğer örtü sistemlerinde olduğu gibi bölgesel yükseltiler yoktur. Kabuk tipi eğrisel formlu çatı sistemlerinde başta betonarme olmak üzere çelik, ahşap, alüminyum, plastik ve cam gibi malzemeler kullanılabilmektedir.
Büyük açıklıklı sanayi yapılarında çatı örtüsü, iç üretim mekanını dış mekandan ayıran, iç çalışma ortamında, çalışanlar ve üretim sistemi için gerekli konfor koşullarını sağlamak üzere, yapı bünyesini ısı, su, nem, termal gerilmeler ve radyasyon gibi dış ortam koşullarının zararlı etkilerinden koruyan, yatay yapı öğesidir.
Bir örtü olarak çatı, işlevine göre bir veya daha fazla katmandan oluşabilmektedir. Temel olarak büyük açıklıklı sanayi yapılarında çatı örtüsü, ısıya dirençli, su, ses ve kire karşı dayanıklı, rüzgar penetrasyonuna karşı dirençli, etki eden tüm yüklere karşı mukavim ve bu özelliklerini ortalama 50 yıl kaybetmeyecek ömürlülükte olması gerekmektedir.
Günümüzde yapı teknolojilerindeki gelişmeler ve yeni yapı ürünlerinin özellikle yalıtım malzemelerinin gelişimi Türkiyede büyük açıklıklı sanayi yapılarının çatı örtülerinin oluşumunda uygun ve hızlı çözümler getirmektedir.
Son yıllarda Türkiye’ de büyük açıklıklı sanayi yapılarının çatı örtü oluşumlarında en sık kullanılan ürünler ve detaylar aşağıdadır ;
Katmanları taşıyan, alt yüzeyi oluşturan döşeme plakası
Astar
Buhar kesici, basınç ayarlayıcı ve dengeleyici
Isı yalıtımı
Su yalıtımı
Bu katmanların dizilişi sistem çözümüne göre değişebilmektedir. Günümüzde bu katmanlardan oluşan hazır çatı panelleri (sandviç) oldukça sık kullanılmaktadır. Yeni geliştirilen bir su izolasyon malzemesi üzerine koruma yapılmasına gerek kalmadan, yürünebilir bir yüzey oluşturabilmektedir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa