EKMEK VE EKMEK CESITLERI TEBLIGI

(Tebliğ No: 2002/13)
Tarih: 15.02.2002 Sayı: 24672
Amaç
Madde 1 Bu Tebliğin amacı, insan tüketimine sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin
tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu
ürünlerin özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
Madde 2 Bu Tebliğ buğday unu, çavdar unu ve bunlara diğer tahıl unları karıştırılarak
yapılmış ekmekleri kapsar. Yufka, bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamaz.
Hukuki dayanak
Madde 3 Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete de
yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 Bu Tebliğde geçen;

cerevisiae), gerektiğinde "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nde izin verilen katkı maddeleri
ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni almış şeker, enzim ve benzeri maddeleri
içeren ekmek katkı karışımları katılarak hazırlanan hamurun tekniğine uygun bir şekilde
yoğrulup, çeşitli şekillerde hazırlanıp fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan
üründür.
b) Ekmek çeşitleri: a bendinde tanımlanan karışıma, çavdar ununa diğer tahıl unları, soya
unu, patates unu, süt tozu, peynir altı suyu, bitkisel yağ, buğday kepeği, susam, tahin, ceviz,
zeytin ve benzeri maddeler katılarak tekniğine uygun ve çeşitli şekillerde yapılan ürünlerdir.
c) Yabancı madde: Ekmek yapımı sırasında kullanılmasına izin verilen maddeler dışında
ekmekte bulunabilecek gözle görülebilen her türlü maddedir.
Ürün özellikleri

Madde 5 Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
1 Duyusal özellikler:
a) Ekmek ve ekmek çeşitlerinin dış özellikleri:
Dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk
renk dağılımı olabildiğince homojen olmalı, basık ve yanık olmamalıdır.
b) Ekmek ve ekmek çeşitlerinin iç özellikleri:
Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen
olmalı, büyük hava boşlukları bulunmamalı, hamur ve yapışkan olmamalı, karışmamış halde
un, tuz katkı maddeleri, bunların topakları ve yabancı madde bulunmamalı, rengi beyaz krem
ve homojen olmalı, kendine has tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku hissedilmemelidir.
Ekmek çeşitlerinin iç özellikleri ise, hamur ve yapışkan olmamalı, karışmamış halde un,
tuz, katkı maddeleri, bunların topakları ve yabancı madde bulunmamalı, kendine has tat ve
kokuda olmalı, yabancı tat ve koku hissedilmemelidir.
2 Kimyasal Özellikler:
Ekmek ve ekmek çeşitlerinin kimyasal özellikleri EK teki tabloya uygun olmalıdır.
a) Ekmek tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek üretilmesi durumunda ekmek çeşidi
olarak değerlendirilmez.
b) Ekmek, 200 g ağırlıktan başlayarak 50 şer gr artırılmak suretiyle üretilerek piyasaya
sunulur.
Ekmek çeşitleri muhtelif ağırlıklarda üretilerek piyasaya sunulur.

Madde 6 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin
Gıda Katkı Maddeleri bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Bulaşanlar
Madde 7 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin
Bulaşanlar bölümüne uygun olmalıdır.
Pestisit kalıntıları
Madde 8 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde pestisit kalıntıları "Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliği"nin Pestisit Kalıntıları bölümünde verilen değerlere uygun olmalıdır.
Hijyen
Madde 9 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin
Gıda Hijyeni bölümünde yer alan kurallara uygun olarak üretilmelidir.
Ambalajlama ve etiketleme-işaretleme
Madde 10 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajlanması ve işaretlenmesi
"Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme bölümüne uygun olarak ambalajlanacak, etiketlenecek ve işaretlenecektir.

Bu genel kurallara ek kurallaraşağıda belirtilmiştir:
Ekmek ve ekmek çeşitleri ambalajlı olarak tüketime sunulur. Ekmek ve ekmek çeşitleri,
sadece fırında ambalajsız olarak tüketime sunulabilir. Bu durumda, üretici firma adı, adresi,
üretim yeri, net ağırlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan alınmış üretim izin tarih ve sayısı
ile ilgili bilgiler içeren etiketler tüketicinin göreceği yerlerde bulundurulmalı veya ekmek ve
ekmek çeşitleri ile birlikte tüketiciye sunulmalıdır.
Taşıma ve depolama
Madde 11 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında,
"Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıdaların Taşınması ve Depolanması bölümündeki
kurallara uyulmalıdır.Numune alma ve analiz metodları
Madde 12 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, üretim hattından ve muhafaza
deposundan numune alınmasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Numune Alma ve
Analiz Metodları bölümündeki kurallara uyulmalıdır. Numune uluslararası kabul görmüş
metodlara göre analiz edilmelidir.
Tescil ve denetim
Madde 13 Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri; tescil ve
izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında, 560 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve
Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname" hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Denetim
Madde 14 Bu Tebliğ’de yer alan hükümlerin uygulanması ile ilgili denetim, 560 sayılı
Kanun Hükmünde Kararnameye göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı
tarafından yerine getirilir.Yürürlükten kaldırılan mevzuat
Madde 15 Bu Tebliğle; 20/8/1997 tarihli ve 23086 sayılı Resmi Gazete de
yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi -Ekmek ve Çeşitleri" Tebliği, 12/9/1997
tarihli ve 23108 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 97/8 No’lu Tebliğ, 10/7/1998 tarihli ve
23398 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi – Ekmek ve Çeşitleri
Tebliği’nde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1 Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri
üreten ve satan işyerleri 1 ay içinde bu Tebliğ in 10 uncu maddesinde yer alan etiketleme
hükümlerine uymak zorundadır. Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan söz konusu
üretim yerlerinin faaliyetine izin verilmez. Bu sürenin sonunda söz konusu üretim yerleri ile
Tebliğ hükümlerine uymayan ürünleri satan işyerleri hakkında 560 sayılı Kanun Hükmünde
Kararname hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Yürürlük
Madde 16 Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 17 Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı ile Sağlık Bakanı
yürütür.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa